Home
»
Dla Ciebie
»
Jak zmniejszyć rachunki za prąd, równocześnie chroniąc środowisko?
Jak chronić środowisko na co dzień, a równocześnie oszczędzać dzięki obniżeniu rachunków za prąd? - garść propozycji prezentujemy poniżej:
- Ustawienie lodówki / zamrażarki w najchłodniejszym miejscu w kuchni, z
dala od grzejników, kuchenki i słońca [4] – można dzięki temu ograniczyć
zużycie energii elektrycznej przez to urządzenie o około 6% [2].
- Niedopuszczanie do zakurzenia i oszraniania lodówek, ustawiania
maksymalnego chłodzenia, wkładania gorących potraw – zwiększa to pobór energii
elektrycznej [2] (np. szron o grubości 3 mm powoduje w chłodziarce zwiększenie
zużycia energii o ok. 10%, a 7 mm – o 100%. Z kolei 0,5 cm szronu w zamrażarce
zwiększa pobór energii nawet o 30% [4]).
- Należy też zapewnić prawidłową wentylację urządzenia, poprzez zachowanie
odstępu tylnej ścianki lodówki od ściany oraz niezasłanianie otworów
wentylacyjnych. Nie należy też zbyt długo trzymać otwartych drzwi.
- Jeśli planujemy dłuższy wyjazd – wyłączenie lodówki [4]. Dostępne są
też modele chłodziarko-zamrażarek z dwoma niezależnymi agregatami lub dwoma
termostatami – można np. wyłączyć chłodziarkę, pozostawiając włączoną tylko
zamrażarkę.
- Pranie w możliwie jak najniższych temperaturach, dostosowanych do
potrzeb (oszczędność energii).
- Stosowanie prania wstępnego tylko w przypadku najbardziej zabrudzonej
odzieży [4].
- Dobieranie ilości pobieranej wody do ilości prania oraz dbanie o
właściwe wypełnienie pralki (dwa prania z niepełnym ładunkiem przekładają się
na zużycie energii o ok. 35 % większe niż w przypadku jednego prania z pełnym
załadunkiem) [2, 4].
- Sprawdzanie przed zakupem nowych urządzeń ich energochłonności (lub np.
wodochłonności w przypadku pralek czy zmywarek) – można porównać pod tym kątem
różne modele [5]. Dla przykładu, kupno chłodziarko-zamrażarki w klasie
energetycznej B zamiast C przekłada się na ok. 25% mniejsze zużycie energii w
trakcie jej użytkowania [4].
- Przykrywanie garnków podczas gotowania zmniejsza zużycie energii – np.
w przypadku płyt elektrycznych zużycie to może zmniejszyć się w granicach ok.
15-50% [4].
- Gotowanie w małej ilości wody – skraca to czas gotowania i zmniejsza
zużycie energii [4].
- Wyłączenie kuchenki na kilka minut przed końcem gotowania
(wykorzystanie już dostarczonej energii cieplnej) [4].
- Unikanie częstego otwierania piekarnika podczas pieczenia – każde jego
otwarcie to wzrost zużycia energii o ok. 10% [4].
- Używanie – najlepiej przewodzących ciepło – garnków z miedzianym lub
aluminiowym dnem [4].
- Wielkość garnka warto dopasować do wielkości płyty grzejnej (średnica
garnka o 2 cm większa od średnicy płyty) [4].
- Zadbanie, aby dna używanych garnków były gładkie i czyste - brudne
garnki zwiększą zużycie energii nawet o 50% [4].
- Używanie czajników z płytą grzewczą, a nie spiralą – spirala musi być
cała zakryta wodą, więc za każdym razem trzeba gotować co najmniej 0,5l wody,
nawet jeśli potrzebujemy jej mniej.
- Dostosowanie ilości gotowanej wody do aktualnych potrzeb oraz usuwanie
kamienia z czajnika pozwoli oszczędzić sporo energii (w przypadku usuwania
kamienia – ok. 10%) [4].
- Przelanie zaparzonej kawy z ekspresu do termosu – wyłączenie ekspresu
sprawi, że nie będzie on pobierał ciągle energii na utrzymanie ciepła kawy [4].
- Wyłączenie „zbędnej żarówki” (pamiętając, że klasycznej żarówki nie
opłaca się gasić na okres krótszy niż 6 minut („przy krótszym okresie straty
energii, związane głównie z rozgrzaniem żarnika, są wyższe niż oszczędność ze
zgaszenia światła” [2]).
- W przypadku żarówki energooszczędnej (świetlówki kompaktowej, sodówki)
nie opłaca się wyłączanie jej, jeżeli wychodzimy z pokoju na ok. 1-2 minuty
(zbyt częste wyłączanie i włączenie skraca jej żywotność) [4].
- Używanie światła halogenowego i oświetlenia energooszczędnego [2]
(żarówka energooszczędna w porównaniu ze zwykłą zużywa ok. 5 razy mniej energii
i świeci 6-12 razy dłużej; żarówki takie wystarczają średnio na 6-8 lat [3,
4]). Żarówki energooszczędne powinny być zainstalowane w pomieszczeniach, w
których spędza się najwięcej czasu [4].
- Dobre oświetlenie miejscowe stanowiska pracy, zamiast niepotrzebnego
oświetlenia całe-go dużego pomieszczenia [2] (np. podczas pracy przy biurku).
- Rezygnacja z ogólnego oświetlenia o dużej mocy na rzecz oświetlenia
punktowego o mniejszej mocy [4].
- Zastosowanie oświetlenia bocznego zamiast sufitowego (mniej
ekonomicznego) [4].
- Dobieranie żarówek odpowiednio do pomieszczeń: np. silniejsze do
łazienki, słabsze do sypialni [4].
- Stosowanie mniejszej liczby, za to mocniejszych żarówek – np. jedna
żarówka 100W zużywa o 20% mniej energii niż dwie 60W, czy trzy 40W; należy
kontrolować liczbę zapalonych żarówek [4].
- Utrzymywanie w czystości szyb (brudne mogą pochłaniać nawet 30%
światła) oraz żarówek i kloszy (te z kolei nawet 60%) [4].
- Zainstalowanie przełączników regulujących natężenie światła [2].
- Automatyczne wyłącznie światła na klatkach schodowych (czujnik ruchu,
wyłączniki czasowe).
- Wyłączanie działających bez wyraźnej potrzeby urządzeń elektrycznych
(radia, telewizory, komputery, rzutniki pisma itp.) [2].
- Wg [4] sprzęt RTV należy wyłączyć, jeśli nie będzie używany dłużej niż
przez 15 minut (poniżej 15 min. zużycie energii przy ponownym włączeniu jest większe
niż potencjalne oszczędności; w przypadku komputera – ok. 16 min.) [4]. Należy
też unikać trybu czuwania („stand-by”) w którym urządzenie również zużywa sporo
energii [4].
- Włączona na stałe drukarka zużywa ok. 93% energii w trybie „czuwania”,
a tylko ok. 7% na samo drukowanie (warto zaznaczyć, że drukarki atramentowe –
choć wolniejsze – zużywają 80-90% mniej energii niż drukarki laserowe [4]).
- Wyłączanie ładowarek, gdy nie są potrzebne – przykładowo „ładowarki do
telefonów bezprzewodowych i komórkowych pobierają energię niezależnie od tego
czy znajduje się na nich słuchawka i czy jest już ona naładowana” [4].
- Zrezygnowanie z korzystania z drobnego sprzętu elektrycznego (maszynek
do golenia, otwieraczy do puszek, szczoteczek do zębów itp., które nie tylko
zużywają prąd, lecz również ich produkcja jest bardzo energochłonna) [2] (poza
tym często powstają przy tym odpady niebezpieczne w postaci zużytych baterii).
- Wykorzystywanie drobnego sprzętu na baterie słoneczne zamiast
zasilanego klasycznymi bateriami lub z sieci elektrycznej.
- Wykorzystywanie w urządzeniach baterii wielokrotnego ładowania (mniej
odpadów zawierających elektrolit); tylko 1 wyrzucona „guzikowa bateria srebrowa
jest w stanie skazić 1 m3 gleby i zatruć 400 litrów wody” [7]. Ogólnie należy
unikać produktów, które po wykorzystaniu mogą stać się niebezpiecznymi dla
środowiska odpadami.
- Rozpoczynanie prasowania od tkanin wymagających niższej temperatury –
nie będzie wówczas potrzeby schładzania żelazka [4].
- Ograniczenie korzystania z funkcji nawilżania przy prasowaniu –
powoduje ona zwiększenie zużycia energii o ok. 20%.
- Rezygnacja z prasowania ręczników, bielizny osobistej, koszuli nocnych,
piżam, ścierek, pościeli [2].
- Kupowanie takich ubrań, pościeli itp., których nie trzeba prasować [2].
- Regulowanie mocy pracy odkurzacza stosownie do odkurzanego materiału
[4].
- Wymiana worka w odkurzaczu jeszcze zanim zapali się kontrolka
informująca o jego przepełnieniu – zużycie energii przez odkurzacz przy tak
zapchanym worku rośnie o połowę [4].
- Jeżeli w budynku są windy np. czteroosobowe i towarowe, korzystać z
tych mniejszych, ewentualnie poczekać na sąsiada, który idzie za nami, żeby
ograniczyć liczbę kursów widny – zmniejszy to zużycie prądu (który nota bene
rozliczany jest w czynszu).
0 komentarze :
Prześlij komentarz