W dniu 1 lipca 2021 r. zakończył się trwający 6 tygodni intensywny cykl edukacyjno-szkoleniowo-wdrożeniowy – 4. edycja "indywidualnej" Akademii Czystszej Produkcji.
W Akademii wzięło udział 8 uczestników z 2 firm z branży spożywczej, którzy przy pomocy konsultantów ze Stowarzyszenia Polski Ruch Czystszej Produkcji zrealizowali 2 Projekty Czystszej Produkcji:
- W firmie Cukiernia-Piekarnia „Maciuś” z Sosnowca zakończono wdrażany od listopada 2020 projekt: "Zmniejszenie zużycia energii elektrycznej i ograniczenie emisji CO2 poprzez instalację paneli fotowoltaicznych w Zakładzie Produkcyjnym w Czeladzi"
- W firmie 5PD Paweł Jóźwik z Jarocina został wdrożony projekt: "Minimalizacja ilości odpadów typu makulatura i wprowadzenie obrotu dokumentacji elektronicznej w firmie 5PD Paweł Jóźwik"
Uczestnicy zaprezentowali swoje projekty przed Komisją Egzaminacyjną. Przedstawili m.in. etapy ich realizacji oraz prognozowane dzięki ich wdrożeniu efekty ekologiczne, ekonomiczne i społeczne. Tym samym grono Ekspertów Czystszej Produkcji powiększyło się o 8 kolejnych Osób.
Serdecznie gratulujemy!
Opracowała: Krystyna Lenarczyk
0 komentarze :
Prześlij komentarz