Komora lęgowa
fot. NaturAgra Sp. z o.o.
Dobre praktyki i inwestycje związane z Czystszą Produkcją
Przykład nr 52:
Zwiększenie wydajności wylęgowości jaj kaczych i redukcja ilości powstających odpadów dzięki lepszemu monitorowaniu parametrów procesów inkubacji i klucia
Firma: NaturAgra Sp. z o.o., Tomaszów Mazowiecki
Miejsce realizacji: Zakład Wylęgu Drobiu w Nowym Glinniku
Branża: spożywcza (drobiarska)
Główne produkty: wyklute pisklęta kacze, dla ferm tuczących
Zasoby, których dotyczy to działanie:
- Surowce (jaja kacze)
- Odpady (jaja niewyklute, obumarłe)
Projekt dotyczył jednego z kluczowych procesów technologicznych firmy, tj. zapewnienia odpowiedniego środowiska oraz parametrów inkubacji (trwającej ok. 26 dni) i klucia (ok. 3 dni), co przekłada się na uzyskanie wysokiej efektywności procesu wylęgowości i jego jakości w postaci wyklutych zdrowych i silnych piskląt. Do głównych parametrów pomyślnego wylęgu piskląt, których kontrola odgrywa kluczową rolę w procesie, należą: temperatura, wilgotność i stężenie CO2.
Pomimo zapewnienia wysokiej jakości aparatury, z uwagi na skrajne środowisko, w którym muszą pracować czujniki elektroniczne (stała, długotrwała wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność powietrza), ulegają one stopniowemu rozkalibrowaniu. Oznacza to, że aparatura przestaje wykrywać zaburzenia w warunkach środowiskowych panujących w aparatach lęgowych i klujnikach, co bezpośrednio przekłada się na niedogrzanie/przegrzanie piskląt, zbyt wysoką wilgotność i ich niewłaściwe wysuszenie, czy w przypadku długotrwałych, wysokich stężeń CO2 – niezdolność słabszych piskląt do wyjścia ze skorup w skutek niedotlenienia i zatrucia dwutlenkiem węgla. Ponadto wszystkie ww. zaburzenia wpływają również negatywnie na jakość i możliwości tuczowe wyklutych piskląt.
Zastosowane rozwiązanie:
Pomimo zapewnienia wysokiej jakości aparatury, z uwagi na skrajne środowisko, w którym muszą pracować czujniki elektroniczne (stała, długotrwała wysoka temperatura oraz wysoka wilgotność powietrza), ulegają one stopniowemu rozkalibrowaniu. Oznacza to, że aparatura przestaje wykrywać zaburzenia w warunkach środowiskowych panujących w aparatach lęgowych i klujnikach, co bezpośrednio przekłada się na niedogrzanie/przegrzanie piskląt, zbyt wysoką wilgotność i ich niewłaściwe wysuszenie, czy w przypadku długotrwałych, wysokich stężeń CO2 – niezdolność słabszych piskląt do wyjścia ze skorup w skutek niedotlenienia i zatrucia dwutlenkiem węgla. Ponadto wszystkie ww. zaburzenia wpływają również negatywnie na jakość i możliwości tuczowe wyklutych piskląt.
Zastosowane rozwiązanie:
Zespół projektowy uznał na konieczne zastosowanie dodatkowych urządzeń do monitorowania wskazań ww. aparatury, dlatego też zapadła decyzja o zakupie dodatkowych, mierników renomowanych producentów. Przy wyborze urządzeń kierowano się następującymi kryteriami:
- Dokładność wskazań urządzenia, możliwość dokonywania dokładnych, bieżących pomiarów (CO2, wilgotność względna, temperatura)
- Możliwość prowadzenia cyfrowego zapisu pomiarów dokonywanych przez urządzenie, oraz sporządzania elektronicznej bazy danych z kontroli, w celu ograniczenia papierowej dokumentacji
- Szybkość i jakość obsługi klienta, umożliwiająca sprawne przeprowadzanie okresowego wzorcowania zakupionych czujników
- Stosunkowo szybki zwrot nakładów
Uzyskane korzyści, efekty wdrożenia:
- Wzrost wylęgowości do 2%, co przekłada się na o ok. 3 400 więcej wyklutych piskląt tygodniowo (tj. o ok. 176 800 piskląt/rok)
- Mniej odpadów z obumarłych jaj i piskląt o prawie 9 Mg/rok (mniej odpadów przekazywanych do utylizacji)
- Łączny efekt ekonomiczny: ok. 721 000 zł/rok (w tym ok. 718 500 zł przychodów z dodatkowo wyklutych piskląt oraz niższe koszty utylizacji o prawie 2 500 zł/rok)
- Okres zwrotu poniesionych nakładów: ok. 4 dni
Źródło:
- Sprawozdanie z Projektu CP nr 8ind.814, opracowanego w ramach Akademii Czystszej Produkcji w Zakładzie Wylęgu Drobiu NaturAgra Sp. z o.o.: "Pomiary rzeczywistych parametrów w aparatach lęgowych i klujnikowych w celu zwiększenia wydajności wylęgowości jaj i redukcji odpadów pisklęcia kaczego"
0 komentarze :
Prześlij komentarz